Biografie

Author Picture

Simone van der Vlugt

1966

Simone van der Vlugt (Hoorn) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië.

Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen. Voor de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige.

In 2012 is Simone van der Vlugt een nieuwe weg ingeslagen met de thrillerreeks waarin rechercheur Lois Elzinga de hoofdrol speelt. Hiervan zijn inmiddels drie delen, Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom, verschenen.

Sinds 2009 schrijft Simone van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland, begin 2012 kwam Rode sneeuw in december, in 2015 verscheen De lege stad en in 2016 volgde Nachtblauw. Eerder schreef Van der Vlugt historische jeugdboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschenen.

Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt. Samen reisden zij door Portugal wat resulteerde in Fado e Festa. Simone schreef de teksten en Wim maakte de prachtige foto's. Voorjaar 2014 verscheen Friet en Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen.

Haar werk is meermalen bekroond en genomineerd voor diverse prijzen

  • De reünie: Nominatie NS Publieksprijs, Beste thrillerdebuut Crimezone
  • Het laatste offer: Nominatie NS Publieksprijs
  • Blauw water: De Zilveren vingerafdruk, Nominatie NS Publieksprijs, Nominatie De Gouden Strop
  • Op klaarlichte dag: NS Publieksprijs, Crimezone Award: beste Nederlandstalige thriller
  • In mijn dromen: Nominatie NS Publieksprijs
  • De ooggetuige: Cher Ami Award (uitgereikt door Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden)
  • Aan niemand vertellen: Nominatie NS Publieksprijs, Beste thriller Radio Noord-Holland, Beste thriller Vrouwenthrillers.nl, Oeuvreprijs Alkmaarse Cultuurprijs
  • Nachtblauw: Nominatie Hebban Award voor Beste Roman

Simone van der Vlugt studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze met haar man en kinderen in Alkmaar.

Boeken van Simone van der Vlugt

Aan niemand vertellen

Deel 1 Lois Elzinga serie

Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord.

Op het eerste gezicht leidt ze een overzichtelijk leven: ze heeft een huis in het centrum van Alkmaar en een uitdagende, spannende baan. Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze opmerkelijke zaak gezet.

De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden. Het onderzoek loopt vast, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe aanwijzingen opleveren. Lois verdiept zich meer en meer in de psychologie van de moordenaar.

Simone van der Vlugt – De ooggetuige

De ooggetuige is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de maand van het Spannende Boek 2012 en bevat 92 pagina’s.

Manon Jonker, een slechtziende jonge vrouw, is getuige van een overval bij een juwelier. De daders laten haar met rust omdat ze denken dat ze blind is. Als op het nieuws wordt gemeld dat Manon alleen slechtziend is, slaat de angst toe.

Zeker wanneer ze op straat en op haar werk wordt geconfronteerd met een aantal vreemd incidenten. Manon vreest dat de daders hun werk komen afmaken.

Simone van der Vlugt – Toen het donker werd

Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber: een gelukkig gezin.

Wat ging er mis? Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.

Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit.

Vraag niet waarom

Deel 3 Lois Elzinga serie

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken.

Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat rechercheur Lois Elzinga voor een mysterie. Ondertussen maakt Lois’ zus Tessa een moeilijke periode door en heeft ze ook nog eens last van een gluurder.